Wat is Saxenda®?

Saxenda (werkzame stof liraglutide) is een injecteerbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt om volwassenen die lijden aan obesitas te helpen af te vallen en op gewicht te blijven. Saxenda is ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk en is alleen op recept verkrijgbaar.

Liraglutide

Liraglutide is de naam van de werkzame stof in het medicijn dat wordt gebruikt in Saxenda. Een liraglutide-injectie verlaagt de hoeveelheid glucose in het bloed. Liraglutide-injecties worden verkocht onder de merknamen Saxenda en Victoza. Victoza is geregistreerd voor de behandeling van diabetes type II en Saxenda voor de behandeling van overgewicht. Saxenda en Victoza zijn ontwikkeld door farmaceut Novo Nordisk. Beide zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Saxenda kopen

In ons programma ‘afvallen met medicatie’ wordt het medicijn Saxenda voorgeschreven door onze artsen in combinatie met een voedings- en eventueel beweegplan. De behandeling met Saxenda is op recept verkrijgbaar bij Kliniek de Pauw in Zeist.

Saxenda prijs

Voordat je het medicijn voorgeschreven kunt krijgen, is een intake met dr. Wim de Graaff en orthomoleculair diëtiste Eline Meijer noodzakelijk. De prijs van deze intake is € 795, inclusief medicatie voor je eerste maand.

Het vervolgtraject bestaat uit 3 maanden intensieve begeleiding à € 450 per maand inclusief medicatie, maandelijkse gesprekken met diëtiste en/of arts en doorlopende ondersteuning via de telefoon of WhatsApp. Vanaf maand 4 zijn de kosten € 350 per maand inclusief medicatie, maandelijkse gesprekken met diëtiste en/of arts naar behoeven en doorlopende ondersteuning via telefoon of WhatsApp. Klik hier voor meer informatie.

Maak een afspraak of stel een vraag

Voor wie is Saxenda geschikt?

Saxenda is bewezen effectief bij een aanvankelijke BMI (Body Mass Index) van 27 en hoger. Saxenda wordt in sommige gevallen vergoed in het basispakket. Klik hier voor meer informatie over vergoedingen.  Saxenda is geregistreerd voor de behandeling van obesitas bij volwassenen die een aanvankelijke BMI hebben van:

 • ≥ 30 BMI (obesitas)

of

 • ≥ 27 BMI tot < 30 BMI (overgewicht) die ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit hebben, zoals dysglycemie (prediabetes of diabetes mellitus type 2), hypertensie, dyslipidemie of obstructieve slaapapneu.

Behandeling met Saxenda moet worden gestaakt als de cliënt na 12 weken gebruik van de dagdosering van 3,0 mg niet ten minste 5% van zijn aanvankelijke lichaamsgewicht is kwijtgeraakt.

Saxenda recept

Saxenda is alleen op recept van een arts verkrijgbaar en wordt door onze artsen alleen voorgeschreven als de cliënt voldoet aan de indicaties, en als onderdeel van onze behandeling ‘Afvallen met medicatie’. Saxenda is op recept verkrijgbaar bij Kliniek de Pauw in Zeist.

De werking van Saxenda

Het geneesmiddel is vergelijkbaar met het natuurlijke GLP-1 hormoon. Het reguleert de eetlust door het gevoel van honger te verlagen en het gevoel van verzadiging te verhogen. Hierdoor ga je minder eten en val je af. De injecties zijn alleen op recept verkrijgbaar. De injecties dien je zelf dagelijks toe. Hierin word je gedurende de eerste maanden intensief begeleid.

Maak een afspraak of stel een vraag

De stoffen die in Saxenda zitten

 • De werkzame stof in dit middel is liraglutide. 1 ml oplossing voor injectie bevat 6 mg liraglutide. Een voorgevulde pen bevat 18 mg liraglutide.
 • De andere stoffen in dit middel zijn dinatriumfosfaatdihydraat, propyleenglycol, fenol, zoutzuur en natriumhydroxide (voor pH-aanpassing) en water voor injecties.

Is Saxenda veilig?

Saxenda is goedgekeurd door de FDA en het ministerie van Volksgezondheid. Het Zorginstituut Nederland heeft bepaald dat Saxenda moet worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem voor patiënten met ernstig overgewicht. Daarmee is Saxenda het eerste geneesmiddel tegen obesitas in het basispakket. Saxenda is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar.

Maak een afspraak of stel een vraag

Bijwerkingen Saxenda

Zoals met alle medicatie kan Saxenda bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze zal ervaren. De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda zijn:

 • hoofdpijn,
 • misselijkheid,
 • diarree,
 • obstipatie
 • overgeven.

Deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans na een paar dagen of weken.

Een volledige lijst met bijwerkingen vind je in de bijsluiter in de verpakking van je Saxenda-pen. Heb je vragen over bijwerkingen of krijg jelast van bijwerkingen, neem dan contact op met je arts, apotheker of verpleegkundige. Je kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, website www.lareb.nl. Door bijwerkingen te melden, kun je ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel.

Dosering Saxenda

Doseerschema voor gebruik volwassenen

Gebruik dit middel altijd zoals je arts je dat heeft verteld. Hieronder vind je een eenvoudig doseerschema dat helpt om de dosering op te bouwen, van de start­dosering van 0,6 mg tot de maximale dosering van 3,0 mg.

 • Week 1 – 0,6 mg – eenmaal daags
 • Week 2 – 1,2 mg – eenmaal daags
 • Week 3 – 1,8 mg – eenmaal daags
 • Week 4 – 2,4 mg – eenmaal daags
 • Week 5 – 3,0 mg – eenmaal daags (onderhoudsdosering)

Een dosering hoger dan 3,0 mg per dag wordt niet aanbevolen.

Het doseerschema is opgesteld om de kans op misselijkheid bij het starten met Saxenda te minimaliseren. Omdat je de dosering langzaam verhoogt, kan je lichaam zich aanpassen aan de medicatie en zal de misselijkheid meestal afnemen. Je arts kan het doseerschema aanpassen als je de bijwerkingen niet kunt verdragen.

Waar injecteer je Saxenda?

 • Saxenda wordt toegediend als een onderhuidse injectie (subcutane injectie). Injecteer het niet in een ader of spier.
 • De beste plaatsen om te injecteren zijn
  • aan de voorzijde van je dijen,
  • de voor­zijde van je middel (buik)
  • of je bovenarm.
 • Voordat je de pen voor het eerst gebruikt, laat de arts of verpleegkundige je zien hoe je de pen moet gebruiken.

Bewaaradviezen

Vóór gebruik:
Bewaar Saxenda vóór het eerste gebruik in de koelkast bij een temperatuur van 2°C tot 8°C. Niet in de vriezer of in de buurt van het vriesvak bewaren. Wanneer Saxenda bevroren is geweest, verliest het namelijk zijn werking.

Tijdens gebruik:
Na ingebruikname kan Saxenda gedurende een maand worden bewaard beneden 30°C of in de koelkast (2°C – 8°C). Houd de dop op de pen ter bescherming tegen licht.

Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum.
Die is te vinden op het etiket van de pen en op het kartonnen doosje na ‘EXP’. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum.

Maak een afspraak of stel een vraag

Ben je vergeten Saxenda te gebruiken?

Als je een dosis vergeet en je je dat herinnert binnen 12 uur na het gebruikelijke tijdstip van toediening, injecteer het geneesmiddel dan alsnog. Als het echter meer dan 12 uur geleden is dat je Saxenda had moeten gebruiken, sla je de gemiste dosis over en injecteer je de volgende dosis de volgende dag op het gebruikelijke tijdstip. Neem de volgende dag geen dubbele dosis om de vergeten dosis in te halen. Ook mag je de volgende dag de dosis niet verhogen om een vergeten dosis in te halen.

Naalden voor je Saxenda pen

De pen is ontworpen voor gebruik met NovoFine®-naalden voor eenmalig gebruik met een lengte tussen 4 en 8 mm en een dikte van 32G. Voor iedere injectie dient een nieuwe naald gebruikt te worden. De pen en naalden mogen nooit met anderen gedeeld worden.

Ga je op reis?

Ga je binnenkort op reis? Dan is een goede voorbereiding van groot belang. Naast de normale bewaarcondities moeten op vakantie soms extra maatregelen worden genomen om Saxenda te beschermen tegen bevriezing of om de bewaartemperatuur van Saxendaniet boven de 30°C te laten komen, bijvoorbeeld:

 • bewaren in een koelbox,
 • bewaren in koeltasje.

Let bovendien op het volgende: je mag Saxenda niet

 • in direct zonlicht leggen,
 • in een in de zon geparkeerde auto bewaren,
 • direct tegen het koelelement aanleggen in een koelbox of koeltasje i.v.m. bevriezingsgevaar,
 • bewaren in een auto die in de vrieskou staat (bijvoorbeeld op wintersport).
 • meenemen in het bagageruim van een vliegtuig i.v.m. bevriezingsgevaar.

FAQ Saxenda

Hoeveel val ik af met Saxenda?

Het is niet ongewoon dat cliënten 1 kg per week afvallen, maar het is per cliënt verschillend hoeveel ze afvallen bij het gebruik van Saxenda. Het gebruik van Saxenda is daarnaast het meest effectief als het samengaat met een leefstijlverandering.

De behandeling met Saxenda moet worden gestaakt als de cliënt na 12 weken gebruik van de dagdosering van 3,0 mg niet ten minste 5% van zijn aanvankelijke lichaamsgewicht is kwijtgeraakt.

Wie kan Saxenda voorschrijven?

Alleen een arts mag Saxenda voorschrijven, na een consult dat fysiek heeft plaatsgevonden. Een online consult waarbij medicatie wordt voorgeschreven, was tijdens de COVID-19 lockdownperiode tijdelijk mogelijk, maar is inmiddels niet meer toegestaan.

Hoe snel werkt Saxenda/liraglutide?

De cliënt moet de dosering Saxenda opbouwen in 4 weken. Ervaringen van cliënten laten zien dat Saxenda vrijwel direct effect heeft op het hongergevoel en het gevoel van verzadiging, maar dat er in het begin ook milde bijwerkingen kunnen optreden, zoals misselijkheid.

De behandeling met Saxenda moet worden gestaakt als de cliënt na 12 weken gebruik van de dagdosering van 3,0 mg niet ten minste 5% van zijn aanvankelijke lichaamsgewicht is kwijtgeraakt.

Hoe lang doe ik met 1 pen Saxenda?

Een voorgevulde pen bevat 18 mg liraglutide. Met één prik kun je een dosis toedienen van 0,6 mg, 1,2 mg, 1,8 mg, 2,4 mg of 3,0 mg. Dat betekent dat als je op een onderhoudsdosering van 3,0 mg zit, je 6 prikken kunt toedienen met 1 pen = 6 dagen.

Saxenda is verkrijgbaar in verpakkingen met 1, 3 of 5 pennen. Niet alle genoemde verpakkingsgrootten zijn in Nederland in de handel gebracht.

Hoe lang kan ik Saxenda gebruiken?

Er zit geen maximum tijd aan het gebruik van Saxenda. Mocht je Saxenda willen blijven gebruiken dan kan dit, zolang je geen conflicterende medicatie gebruikt of contra-indicaties hebt ontwikkelt.

Saxenda remt de eetlust en geeft je een verzadigd gevoel. Dit geeft je de mogelijkheid om je leefstijl aan te passen, zodat je slechte gewoontes kunt afleren. In het beste geval gebruik je Saxenda om op je streefgewicht te komen en verander je tegelijkertijd je leefstijl dusdanig dat je op een gezond gewicht kunt blijven zonder datje medicatie nodig hebt.

Wat kost Saxenda per maand?

Afhankelijk van welk programma je afneemt, kost Saxenda tussen de € 350,- en € 450,- per maand. Bekijk ons programma.

Maak een afspraak of stel een vraag

Ervaringen Saxenda

Afvallen was nog nooit zo makkelijk”
(Roos, januari 2023, 45 jaar, BMI 28,7)

Mijn naam is Roos en ik ben in december 2022 gestart met het traject ‘Afvallen met injecties’ met behulp van Saxenda bij Kliniek de Pauw.

Ik ben in 4 weken moeiteloos 6 kilo kwijtgeraakt!

Over de jaren heen was mijn gewicht toegenomen en ervaar ik steeds meer moeite om de overtollige kilo’s kwijt te raken. Toen ik las over afvallen door middel van Saxenda heb ik die mogelijkheid onderzocht en ben bij Kliniek de Pauw uitgekomen. Dat zag er goed uit en gaf me veel vertrouwen. Arts dr. Wim de Graaff en orthomoleculair diëtiste Eline Meijer bij Kliniek de Pauw begeleiden mij in dit traject. Tijdens de intake stelden zij mij direct op mijn gemak en legden helder uit wat Saxenda doet en hoe het proces zou verlopen. Ook krijg je bij Kliniek de Pauw uitgebreide begeleiding bij en uitleg over het gebruik van de pen, over je voeding en je leefstijl. Alle specialisten nemen echt uitgebreid de tijd om uit te leggen hoe en wat je kunt verwachten tijdens je afvaltraject. Ik kreeg echt weer nieuwe energie om af te vallen en de resultaten komen echt heel snel! Hoewel de medicatie best prijzig is, kan ik dit echt iedereen aanraden. Afvallen was nog nooit zo makkelijk!

Afspraak maken

Voor een intake of gratis consult kun je bellen met de kliniek (030-6330334) of online een afspraak maken. Heb je vragen? Vul dan het contactformulier in.